EVROPSKI MOĆNIK TVRDI DA JE RUSIJA SPREMNA NA ŽESTOKU STVAR AKO ODNESE POBEDU U UKRAJINI: Veoma je ZABRINJAVAJUĆE
Andžej Duda, Foto: EPA/ANDRZEJ GRYGIEL

IMA LI RAZLOGA ZA STRAH?

EVROPSKI MOĆNIK TVRDI DA JE RUSIJA SPREMNA NA ŽESTOKU STVAR AKO ODNESE POBEDU U UKRAJINI: Veoma je ZABRINJAVAJUĆE

Poljski predsednik je saopštio i da njegova vlada neće moći da isporuči Kijevu protivraketnu bateriju Patriot

Objavljeno: 16:35h

Poljski predsednik Andžej Duda saopštio je danas da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na druge zemlje, ako njene snage pobede u ratu protiv Ukrajine.

On je dodao i da predviđa novi vojni pritisak Kremlja u narednim nedeljama.

Duda je, u razgovoru za Blumberg na marginama Katarskog ekonomskog foruma nije naveo da je napad na ukrajinske susede neizbežan, ali je upozorio da su saveznici u NATO ranjivi.

"Ako uspeju da pobede u Ukrajini, ako uspeju da ostvare svoje ciljeve, napašće druge zemlje. To bi mogle biti baltičke države, možda bi to mogla biti Finska, možda Poljska", rekao je Duda.

On je dodao i da se nada da će pomoć Ukrajini stići pre nego što počne nova ofanziva Rusije koja prema njegovim očekivanjima može početi u prolećnim mesecima.

Poljski predsednik je saopštio i da njegova vlada neće moći da isporuči Kijevu protivraketnu bateriju Patriot, navodi Blumberg.

Poljska je "u potencijalno opasnoj zoni " i treba da dopuni svoje resurse, rekao je on, govoreći o tenkovima, avionima iz sovjetskog vremena i vojnoj pomoći Ukrajini u vrednosti od četiri milijarde dolara.

"Sada moramo da se brinemo o sebi" naglasio je Duda.

Poljski lider, koji je među prvima najavio prisustvo na Samitu o postizanju mira u Ukrajini, koji će biti održan narednog meseca Švajcarskoj i na kome će se razgovarati o mirovnom planu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da je neophodno da Ukrajina povrati kontrolu nad celokupnom okupiranom teritorijom.

Šefovi država i vlada više od 160 zemalja, uključujući Grupu sedam, Grupu 20, Evropsku uniju i zemlje BRIKS-a, pozvani su na skup u blizini Lucerna od 15. do 16. juna, a Rusija koja se ne nalazi među njima je saopštila da je samit beznačajan bez učešća Moskve.

Bonus video:

47:36

REDAKCIJA 14.05.2024. 3. DEO

(Espreso/Tanjug/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.